top of page

SKOTTLAND 2017

-  Referat fra River Dee 2017 -

20. - 26. mars

Etter ankomst lodge søndag ettermiddag gikk det kun noen få minutter før den første springeren viste seg rullende i majestetisk stil på brekket like nedstrøms lodge. Dette gav oss selvsagt ekstra inspirasjon og stemningen var meget god denne første kvelden. Vi rigget utstyr og praten gikk positivt om fluer, liner, stenger med mer. Akkurat slik det ofte er og skal være på springerfiske i idylliske Dee. Elven som mange mener er verdens vakreste og som på denne tiden ofte benevnes som vårens vakreste eventyr blant ihuga laksefiskere.

 

Allerede første fiskeøkten denne mandagen i mars fikk Roald fra Bergen kjenning med laks. Roald fisker noen av de mest klassiske hølene i Dee og vannstanden er perfekt. Etter bare noen minutters fiske hugger det til. En fin fight venter og etter noen minutter kan Roald styre sin aller første springer til bredden. "Yiihaa", for en strålende start på uken og hvilken herlig følelse å lande sin aller første springer i Dee. Vi gratulerer Roald så mye.

 

Thomas fra Bærum har også hugg denne formiddagen men fisken vinner der og da. Vi ser mye fisk rulle og hoppe i det forholdsvis varme vannet, ca 7 grader, og lufttemperaturen og på ca 14. Helt strålende forhold bortsett fra en irriterende sidevind fra nord som gjorde kastingen ekstra utfordrene. 

Stian fra Vadsø har tatt turen fra kalde Finnmark. Stian fisker Middle Dee og når fluen sveiper over nedre del av strekket strammer det opp. Fast fisk. Og etter en tøff kamp kan Stian omsider lande sin aller første springer. Hvilken herlig følelse å lande mars laks mens kameratene hjemme i Vadsø måker snø. Hvilke kontraster dette er kommer det fra en smilende Vadsøværing som ligger lettere henslengt i gresset og nyter vårsolen mens påskeliljene står i full blomst. Thomas som hadde nærkontakt med laks i går er nå skikkelig på hugget. Og etter noen presise kast på er det på ny fisk som hugger i Thomas sin flue. Denne gangen sitter den og Thomas kan lande sin første laks på turen så langt og den andre totalt da Thomas også i fjor var på rett sted til rett tid og landet sin første Dee springer. Vi gratulerer både Stian og Thomas for godt gjennomførts fiske. 

Denne andre dagen byr på flere hendelser som går inn i historiebøkene for fisketurene fra Dee. Frank fra Bergen er også med til Dee for første gang. Frank var heldig og vant turen på 2instincts sin jubileumsutlodning forrige sesong. Nå skulle endelig Frank få presentere sine fluer i Dee. Som nevnt var det en del vind og med enkelte ekstra harde vindkast. Dette fikk Frank kjenne på, bokstavelig talt da han fisket denne tirsdagen. Linen og fluen ble tatt av en kraftig vindkule samtidig som Frank ladet fluestangen for nytt kast. Fluen fikk god fart men retningen var ute av kontroll. Fluen med sin dobbelkrok styrte rett i haken på Frank som dermed var skikkelig kroket. Det ble tur til både sykehus og dokter før kroken var fjernet. Vi spurte doktoren om dette var første gang han fjernet fiskekroker fra fiskernes forskjellige kropsdeler. Han smiler og kommer med følgende kommentar: No No, many many times before. 

På dag tre var siste dagers vind helt borte og guttene var skikkelig klar for å presentere sine fluer i en nydelig synkende elv. Etter en kort runde strammet det til på sunrayen til Thomas. Det ble en flott fight og Thomas kunne omsider styre en flott 6 kilos springer i håven til ghillie. For en herlig og flott fisk det var, sølvblank og sprek akkurat som vi ønsker de skal være. Vi gratulerer Thomas med nok en flott laks fra Dee denne nydelige vårdagen. 

Dag 4 og 5 gav synkende elv og flott vår teperatur opp mot 14 grader i luften mens elven hold seg steady på rundt 6 grader. Både Stian og Thomas landet fine fisker disse dagene. Stian landet sin tredje laks torsdagen, en skikkelig sprek og fin hannlaks med noen få lus på sporen. Vi gratulerer Thomas og Stian for å ha landet 3 flotte springers denne uken så langt. Fra dag 5 husker vi også den fantastiske sopp hamburgeren til Roald som virkelig mettett, den vil bli husket for lang tid fremover, (intern).

Morgenen på dag 6 og vår siste fiskedag starter med steikende sol fra en klar blå himmel. En strålende vårdag hvor fuglene synger av full hals. Elven er fortsatt synkende og helt klar. Etter kun noen få kast er det hugg på Roalds flue. Fisken ruller i overflaten og tar noen korte beskjedne utras. En kelt har falt for fristelsen på Roalds litte Potbelly. Etter et nytt utras slipper den taket og det er helt ok. Det er springere vi jakter og keltene får vi ta ved en senere anledning, når de er tilbake i bedre form. Litt senere er det igjen hugg for Roald og denne gangen er det skikkelige harde utras. Ny springer på. Etter en fin hard fight kan Roald igjen lande ny laks i Dee, sin andre for turen. Tenk å fiske Dee i mars i kun t skjorte, det er det ikke mange som tror er mulig, det skjedde denne dagen i Dee. Vi gratulerer Roald med flott laks og skal vi tolke siste fiskeøkten, med all den fisken som vi ser hoppe, rulle og sprute i overflaten ser det lovende ut for Dee i tiden som kommer. 

Må også benytte anledningen til å takke vår eminente hobby kokk Stian for strålende mat gjennom uken. Å få maten servert både til frokost, lunch og middag er noe vi alle setter stor pris på, stor takk. 

Vi takker alle som var med til Dee denne nydelige vår turen i mars, håper vi møtes igjen langs Deeside neste år på 2instincts faste Skottland tur. For de av dere som enda ikke har opplevd vårens vakreste eventyr langs Dee`s bredder kan vi anbefale dette på det varmeste. Helst spesielt å presentere sine fluer i denne klassiske elven tidlig på våren. Ut fra årets mange høydepunkt vil vi anbefale å reservere omgående da våre plasser vil bli full booket raskt. 

Hjertelig velkommen!

Fluefiskehilsen

Helge Vetås

bottom of page