top of page

ARGENTINA 2020

-  Referat fra Argentina 2020 -

11. - 18. januar

Det er fantastisk deilig å være tilbake til Despedida lodge i Rio Grande. Despedida ligger i hjerte av Rio Grande og holder noen fantastiske pooler med mye fisk. Første fiskeøkt gav Stig Åge fra Bergen en pangstart på sin første tur til Rio Grande. Arturo pool gav Stig Åge to flotte fisker på direkten, og standaren var satt. Det å lande to slike flotte fisker etter å ha reist den lange veien ned til RG erjo bare deilig.

 

Selv om temperaturen i vannet var høyere enn normalt for denne tiden, var det en del fisk som var på hugget. Nygått og fin var de også. Temperaturen i elven var over 17 grader. Normalen på denne tiden ligger på rundt 10 grader. Det var det varme regnet de siste dagene som gjorde forskjellen, og dette kom til å prege fisket denne førstedelen av uken.

 

dag 2 var det nesten helt vindstille store deler av dagen. Denne dagen vil min gode venn Roald fra Bergen aldri glemme. Først ble det tre flotte fisker før lunsj i Seagle pool. Etter lunsjen rigget Roald en Master 12,4' stangen med flyteline og bomber flue for Arturu pool. Det skulle vise seg å være et svært godt valg. En nydelig hannfisk på 18 pund kom som en rakett opp fra dypet og angrep bomber fluen som om det var det siste den skulle gjøre. Det hogg og gav en uforglemmelig fight. For en fantastisk opplevelse og for et godt valg. Det er bare å ta av seg hatten og gratulere Roald med en fantastisk fisk og en like strålende dag i Rio Grande.

 

Etter to dagers fiske har gruppen på 5 fiskere landet 32 fisker. Det er jo svært bra selv om vi er svært godt vant her nede i Rio Grande. Størrelsen på fisken så langt er noe mindre kontra de siste 5 årene. Uten å ha regnet på det ser det uten somom snittvekt er under 6 kilo etter to dagers fiske, normalen er godtover 6 kilo (til info).

 

På dag 3 var det Asle og Stig Åge som var mest heldige i forhold tilantall fisk landet. Stig Åge har virkelig funnet seg til rette i Rio Grande etter kun få dagers fiske. Denne dagen landet han 5 flotte fisker samt noen mistet. Her er hans serie på dag 3: 18, 14, 12, 12 og 9 pund. Strålende og bare å gratulere.

 

Asle var også skikkelig påhugget denne dagen og landet også 5 fisk. Her er hans serie: 25, 18, 17, 12 og 9 pound. Fantastisk og Asle sin opplevelse med 25 punderen vil vi aldri glemme. Det var en fight av en utrolig flott fisk som Asle tok med sin enhånds stang, Motivius 9,6 med 2instincts Rio Grande-line. Vi Gratulerer Asle nok en gang med en fantastisk dag Ildlandet. Her må det nevnes at dag 3 var en kald og ufyselig dag med lavt skydekke, regn og haggel i kastene enkelte timer motvindstille og klart på deler av dagen. Vanntemperaturen sank fra 14 til 9 grader og i perioder var fisken vanskelig å komme i kontakt med. Sett i forhold til dette er fisket til Stig Åge og Asle strålende.

På dag 4 var det gledelig å våkne opp til strålende sol og helt blå himmel. Det snur fort her nede og i skrivende stund, 06:15 lokal tid og før frokost, gleder vi oss skikkelig til å presentere våre fluer i nye pooler som vi håper er full av nye blanke monsterfisk. Slik det ofte er på denne tiden av sesongen og en av hovedgrunnene til at vi er her nå. Og hvilken dag det skulle bli for Roald og Thomas. De landet 9 fisker på kveldsøkten, mistet 5 etter kjøring og hadde mange hugg. De tre største fiskene var på 19, 18 og 17 pund. De har begge fått en favorittpool i Seagle I. Som forøvrig er flere sin favoritt. Seagle I har innstryk, bay, cut banks og brekk. Alle deler av poolen med nydelig strøm og fin vading med denne vannføringen. Rett og slett fantastisk.

 

Denne dagen landet også Asle flott fisk på 19 pund i Seagle I før lunsj. Vi kan trygt si at Seagle I var on fire denne dagen. Etter 4 dagers fiske har gutta landet 55 flotte blanke fisker, strålende. Dag 5 og nest siste fiskedag var preget av regn og vind. Likevel ble det fine fangster og gutta var i storform langs Rio Grandes bredder.

 

Thomas var også i dag på rett sted til rett tid med sine fluer. Han landet 8 fisk og her er hans 5 største. 20, 19, 19, 18 og 18 pund. Hvilken fantastisk dag for Thomas. Vi gratulerer så mye. Denne dagen landet Stig Åge fisk på 21 og 19 pund. Roald fikk landet blanke fisker på 18 0g 19 pound. Med andre ord en strålende dag i Rio Grande. Siste fiskedag gav oss litt mer farget vann og en del vind. Selv under disse forholdene ble det landet mange fine fisker, alle blanke og ny rett fra havet. Den største fisken fikk Asle og den hannfisken var på 23 pund. Den fighten glemmer nok ikke Asle med det første.

 

Gunnar var i Arturo pool og fikk på flere flotte fisker. De største var vanskelig å styre og fisken/ fiskene vant fighten. Men som Gunnar sa det så bra: "Eg fikk en fantastisk opplevelse selv om de ikke kom helt inn i håven". Vi skjønner det godt for det var heftige sekunder i Arturo for Gunnar. Trøsten ble 2 fine fiske på rundt 5 pund etter lunsj og en før lunsj. Alt i alt ble det landet 83 fisk. Top rod ble delt mellom Asle og Thomas, som begge landet 24 fisker. Snittvekt ble 12,3 pund. Største fisk landet Asle og den var på 25 pund.

 

Alt i alt en utrolig hyggelig uke fra start til slutt tross noen fiskeøkter med regn og vind ut over normalen. Som vi alltid sier, været kan vi ikke styre, men det vi kan gjøre noe med var strålende og stor takk til alle som var med på denne turen til Ildlandet og Rio Grande. Også stor takk til personalet på lodge som igjen gjorde dette til en makaløs opplevelse fra dag en.

 

 

Hilsen en fornøyd reiseleder Helge vetås.

_20200206_211622.JPG

18. - 25. januar

Da vi ankom elven på dag 1 var elven på vei ned etter siste dagers regn. Den var også mye mer klar og vi så fisk i alle pooler. Det tok ikke lang tid før både Kalle og Stefan var i kontakt med fisk, uten å lykkes med å lande fiskene. Dette skulle vise seg å bli en gjennomgansmelodi for alle i gruppen denne uken. Fisken tok ofte fluen forsiktig og var kun på kroken i kort tid. Selvsagt ikke hele veien men litt for ofte. Det var Lars og Camilla som fikk landet de største fiskene den første dagen. Lars sin første var på 19 pund og Camillas var på 12 pund. Kalle var også dyktig og heldig og fikk landet fin fisk. Vi gratulerer alle 3 med flotte fisker denne første dagen i Rio Grande.

 

På dag 2 var det rolig vind og nesten helt vindstille. Dette gav noen ekstra utfordringer i det etter hvert så klare vannet. Likevel var det fine fisker som ble styrt i håven denne dagen. Andreas fra Oslo var med til Rio Grande for første gang og fikk landet en fantastisk flott fisk på 21 pund. Lars var også på rett sted til rett tid og fikk en nydelig 20 punder i Seagle I. Strålende. Bjørn Harald fra Målselv landet sine første Rio Grande ørret denne dagen, flott blank fisk rett fra havet på 17, 8 og 6 pund. Strålende og en svært god start på fluefiskekarrieren.

 

Etter to dagers fiske ble det landet 15 fisk og mistet mange flere. Dag 3 var de fleste i gruppen på 6 fiskere skikkelig på hugget fra første sekund etter ankomst elven. Dette var selvsagt påvirket av at forholdene var gode samtidig som mye stor fisk viste seg overalt. Lars og Stefan fikk landet de 2 største fiskene denne dagen. Lars var i Seagle og kruste inn en 24 punder, mens Stefan var i Arturo pool og landet en strålende flott fisk på 25 pund. Vi gratulerer så mye til begge og det ble selvsagt svært god stemning rundt middagsbordet etter at slike store fantastiske fisker var landet.

 

På den fjerde fiskedagen ble det landet 14 flotte fisker. Alle fiskene mellom 8 og 26 pund. Helt fantastisk. Lars brukte all sin erfaring fra Rio Grande og Bocca M da han styrte sin 26 punder til bredden. En strående fight, en fantastisk flott fisk og en glad fisker. Andreas fulgte opp med 4 fine fisker hvor den største var på 22 pund, alle fiskene tatt på enhåndsstang. Makaløst moro! Bare å ta av seg hatten for den. Camilla var i Seagle I og Seagle II kvelden på dag 5. Det skulle bli en flott opplevelse. 19 pounderen som tok fluen forsiktig for så å sette rakettfart nedstrøms med Camilla på slep var utrolig artig å være vitne til. Camilla har landet mange fine fisker tidligere i Rio Grande, men denne tror vi helt sikkert vil huskes lenge på en morsom og hyggelig måte. Gratulerer så mye Camilla. Lars var i siget også denne dagen og landet flotte fisker på 22,5 og 21 pund. Begge fiskene tok en liten hjemmelaget brun nymfe. Storveis Lars. Før siste fiskedag er det bokført 48 fisk med snittvekt på vel 13 pund.

Den sjette og siste fiskedagen før lunsj var solfylt og varm. Elven fortsatt synkende med en fin vind-cruising på overflaten. Akkurat slik vi ønsker det skal være. Poolene som prioriteres denne dagen er Boca M, Medio og Gabrielito, for de som er kjent. Alle pooler/fiskestrekk med forskjellig vanngjennomstrømning og struktur. Pooler som har levert svært mange flotte fisker til oss siden oppstarten for mange år siden.

 

Stemningen og spenningen var selvsagt på topp når vadebuksen ble trukket på denne morgenen. Og for en formiddag det ble. Her er størrelse på de 8 fiskene som ble landet: 20, 17, 17, 16, 16, 15, 12 og 9 pund. Ingen andre steder i verden kan man oppleve dette som fluefisker på jakt etter sjøørret på en formiddagsøkt. Om formiddagsøkten var strålende skulle kvelden faktisk toppe denne.

 

Undertegnede var med Lars og Kalle blant venner til Medio pool. Det tok ikke mange kastene før den første fisken tok Kalle sin flue. Fisken vant den kampen. Det gjorde også neste fisk før den tredje satt helt inn. En hunnfisk på vel 18 pund. Kalle var virkelig i støtet denne kvelden og landet 5 nydelige fisker, den største var på 24 pund. Helt blank og rett fra havet. Lenge siden jeg har sett Kalle så entusiastisk og glad. Det var kanonkjekt, gratulerer så mye Kalle.

 

Men det var likevel Lars som fikk sin drømmefisk denne kvelden. Lars har fisket Rio Grande i over 10 år og har landet mange flotte store fisker på sin enhåndstsang. Noe han gjorde gjennom denne uken også. Han toppet det hele med en FANTASTISK FISK PÅ OVER 30 PUND. Ja, du leste riktig. Dette er en av de aller største fiskene som er landet på enhånds fluestang i elv når det gjelder sjøørret. Når denne fisken kom i håven stod vi alle 4 som var tilstedet og bare måpte. Er det mulig tenkte vi. Og når Juan Carlos, guiden vi har kjent i 20 år, holder opp håven med fisken i slippes jubelen løs. "ARIBA ARIBA ARIBA!", ljomer det gjennom dalen og ut over pampasen. Da kommer det fra Juan: "Vi må veie en gang til og samtidig filme, dette må dokumenteres skikkelig!". Det er den andre fisken i hans karriere som guide på 30 pund han håver, og det er selvsagt en stor kveld for alle i og rundt Despedida lodge. Men den som jubler mest og med god grunn er selvsagt Lars. Han må gå seg en liten tur for seg selv og fordøye det hele.

 

Lars fisket ikke mer denne kvelden og det skjønner vi godt. Noen ganger skal det nytes og skåles med en kald pils. Dette var en slik kveld. Her er en faktastisk liste over Lars sine 10 største fisker gjennom uken vist i pound: 12, 16, 16, 17, 19, 21, 22,5, 24, 26 og 30 pund. Ikke så merkelig at vi reiser til Rio Grande hvert år. For gruppen ble det landet 66 fisk med snittvekt på 13,5 pund. Top rod ble Kalle med 17 fisk. Og Lars som nevnt landet turens største på 30 pund. Her kan nevnes at vi landet under 50 % av alle fisk som tok våre fluer, det er færre fisk landet i forhold til normalen. Bedre avslutning på en fantastisk uke kunne ikke teamet fra 2instincts få denne kvelden. Vi ser allerede frem til neste tur til Rio Grande på jakt etter noen av verdens største sjøørret. Det meste av seansen med Lars sin drømmefisk er filmet av undertegnede og vil bli vist på 2instincts filmkveld i Bergen den 7 november.

Fluefiskehilsen

Helge Vetås

bottom of page