top of page

RIO GRANDE

-  Reisereferat og bilder fra desember 2013 - januar 2014  -

PERIODE 1

28. desember 2013 - 04. januar 2014

Etter en huggelig tur til Buenos Aires som ble toppet med en fantastisk middag på en av byens beste spiseseder var standard allerede satt for denne turen. Varm sommer kveld som innbød til lett skjorte, solbriller og sol krem var for alle en stor og hyggelig forandring fra det kalde nord. Alle var overasket over den fantastiske argentinske biffen som innfridde sine forventninger til fulle sammen med utsøkt vin fra områdene rundt Buenos Aires by. Et minne for livet som ble nøye foreviget gjennom moderne telefoner og film kamera.

Påfølgende dag var det avreise fra Buenos Aires til Rio Grande. En flytur på vel 3 timer og som ga oss mulighet til å slumre og drømme om de største sjøørretene i verden.

Lavere vannstand i forhold til normalen og klart vann var utfordringen første dag. Guidene anbefalte flyteline og rubber leg nymfer samt Sunray Shadow fisket i overflaten. Dette gav oss 4 flotte fisker relativt raskt og vi var godt i gang. Kent fra Sverige som kastet sine første kast i Rio Grande denne dag fikk en super start og landet sin første blanke Rio Grande-ørret på vel 14 pound allerede på sitt andre kast. Helt utrolig egentlig men samtidig er det akkurat dette som er mulig i verdens beste sjøørret elv. Robert fra Molde i Norge var også tidlig ute med fast fisk og fikk virkelig måle krefter med disse nydelige fiskene.

DAG 2

 

Første fiske økten på dag 2 var en skikkelig fiskeopplevelse som aldri vil bli glemt. Flotte fisker landet, mange hugg, for mange fiske mistet og noen nydelige fisker tatt på tørrflue, Green Machine, stripende i overflaten. Helt magisk. Denne dagen fikk også Ola fra Molde og Johan fra Gaavle i Sverige sine første Rio Grande fisker og som helt sikkert vil bli husket og drømt om i lang tid. Fisken til Johan, en flott hannfiske på 10 pound var en super sterk og sprek fisk som kjempet lenge og som viste hvilken fantastisk kondisjon disse fiskene har. Ola kom ned til en liten og intim høl som innbød til nymfefiske på tradisjonelt vis. Kun etter noen få kast var første fisk kroket og fighten kunne starte. 10 minutter sener var en aldeles flott blank fisk i håven. Det stoppet imidlertid ikke her for Ola som senere i samme høl landet ytterligere to fisker på samme flue og fisketeknikk, helt rått.

DAG 2

 

Dag 3 åpnet med regn og tunge skyer. Fisket var fortsatt meget godt og flotte fisker og enda flere fighter kom på løpende bånd. Utover kvelden ble det igjen klarvær og mye fisk viste seg i overflaten den siste timen av fisket. Vi landet 16 fisk denne dagen og de fleste på tørrflue stripende i overflaten. Green Machine fra 2instincts viste seg igjen som en vinner i kombinasjon med flyteline og lett tohånds stang. Bedre blir det ikke var gjennomgangs melodien etter denne herlige fiske økten.

Nyttårsaften i Tierra Del Fuogo ble tilbrakt sammen med familien Menendes i deres hovedhus på gården. En helt fantastisk opplevelse som vi aldri glemmer. Hyggelige mennesker, nydelig mat, lokal vin og øl og avslappet atmosfære gjorde dette til en unik opplevelse og vi vil igjen takke familien for deres invitasjon og gjestfrihet.

Etter en litt senere frokost første nyttårsdag var vi igjen klar for å gjøre de aller første kastene i elven for 2014. Solen skinte og fuglene sang sine nyttårs sanger på vei til elven. Det tok bare noen få kast før den første fisken ble landet, det var Kent som fikk æren av årets første Rio Grande ørret og den ble tatt på flyteline og en Sunray stripende i overflaten. Vi må innrømme at vi sendte noen tanker hjem denne dagen og tenkte på alle som helt sikker slet med opprydning etter nyttårs aften mens vi opplever verdens beste fiskelodge. Kontrastene er store og vi føler oss privilegerte. Ikke bare på at vi til nå har landet 35 fisker, men at vi har muligheten til å oppleve denne delen av verden med fluestang i hånden langt vekke fra snø og slaps på en første nyttårsdag.

Dagene som fulgte gav mange fine øyeblikk å ta med seg. Robert fikk flere og flere fine fisker og ble også den som landet ukens største fisk. Kent var den som landet flest fisk gjennom uken og det var kun en fiskeøkt som ikke gav uttelling for ham. Det er en sterk prestasjon. Johan begynte rolig og økte sine fangster gjennom uken og fikk også flotte fangster. Ola fisket jevnt godt hele uken igjennom og med litt bedre hell på alle sine hugg kunne det blitt betydelig flere fisk på han enn de 23 fiskene som han landet.

Oppsummert var uken en stor opplevelse for alle som var med. Vil takke guidene for en meget godt utført jobb og det samme til personalet. Været var noe kaldere i forhold til normalen, det samme var den lave vannstanden, og dette preget også fangstene noe. 87 fisk fordelt på 4,01 fiskere er meget akseptabelt når en tenker på at alle 4 i gruppen var i Rio Grande for første gang. Tusen takk til alle som var med og gjorde dette til en slik minneverdig uke.

PERIODE 2

04. januar - 11. januar 2014

Etter en strålende første uke i Rio Grande var det store forventninger for de som ankom lodgen for vår uke nummer 2 fra 4. januar til 11. januar. Både Magnus og Hans Olav er kjent med forholdene da de har fisket Rio Grande tidligere. For Sven og Ulrika var det imidlertid første møte med Rio Grande. Johan var klar for sin uke nummer to og uttrykte stor glede for at han valgte to sammenhengende uker for denne turen. For undertegnede blir dette uke nummer 29 i Argentina så jeg regner meg for erfaren for å hjelpe, fiske og guide her nede.

Etter velkomst møte med dertil vin og nydelig mat var alle klare for å ta sine første kast den 4. januar. Været var fint med sol og klarvær samt fin temperatur på ca 12 grader i luften og 10 grader i elven. Det tok Ulrika bare noen få kast før hun landet sin første Rio Grande ørret. En sølvblank og hardt kjempende fisk som fikk pulsen til Ulrika til nye høyder og gleden var stor da den ble nettet av vår erfarne guide Diego. Diego har guidet i Rio Grande i over 13 år og er en meget erfaren fisker, fluekaster og guide. Det samme kan sies om våre øvrige guider Federico og Gabriel. Stor takk til dere alle for meget god guiding og informasjon gjennom uken. Vi gratulerer Ulrika med personlige rekorder som kom på løpende bånd og med tanke på at dette var hennes først fluefisketur er vi imponert over både kasteteknikk og fangster. Alt er mulig i Rio Grande. En trenger ikke være erfaren fluefisker for å ha store øyeblikk i denne herlige elven. Noter dette alle dere som vurderer en tur til Rio Grande.

Sven begynte sitt fiske forsiktig og kjente på de noe uvanlige forholdene. Men hvilken uke dette skulle bli for Sven. Allerede på dag to var han i gang og fangstene og opplevelsene steg dag for dag. Husker godt skriket til Sven når en monster ørret slapp for han og Sven stod igjen med slakk line og en tom følelse. Det var ergerlig for fisken som viste seg i overflaten var en meget stor fisk. Men slik er det her nede, det er tøffe tak mot de største fiskene. Trøsten får være at Sven landet 25 flotte fisker gjennom uken og skal vi tro gledes senene etter siste kvelden er ikke dette siste turen til Sven til verdens beste sjøørret elv.

Magnus og Hans Olav fisket jevnt godt gjennom hele uken og landet mange flotte fisker. Hans Olav toppet det hele med elvens største fisk siden åpningen, en fantastisk fisk på 23 pound som både fisker, guide og fotomann måtte løpe langt etter. Det endte imidlertid godt og det er bare å gratulere Hans Olav med ny personlig rekord, meget bra jobbet. Magnus landet den ene fisken etter den andre av de større fiskene som får sin plass i den eksklusive 15 pound pluss boken som ligger i lodgen. Meget sterk prestasjon Magnus.

 

 

Siste kastet. Dette uttrykket ble en gjenganger på turen for Johan. Flere og flere fisker ble tatt på det siste kastet før kvelden var slutt. Guiden kommer som regel ned og signaliserer 5 kast til før vi må tilbake til lodgen ca klokka 2300 hver kveld. Da er mørket senket seg og fisken er meget aktiv hvis det ikke er for kaldt. Det var det heldigvis ikke for oss og som sagt mange fisker ble landet de siste kastene og Johan var vel den som lyktes mest av alle med dette. Ren magi var det spøkefulle utrykket som ble en gjenganger rundt middagsbordet på denne turen. At Johan fikk lært seg et helt nytt fluekast som gjorde det mulig å fiske og kaste på » feil side » kan vi takke vår eminente guide Diego for. dette kommer nok flere og flere å benytte i fremtiden. Vi har filmet det hele og håper det er en del av vår neste film fra Rio Grande.

Når vi leser statistikk er våre høler de som har levert flest laks denne uken. Det er jo hyggelig for oss og bekrefter det vi har ment lenge, nemlig at dette området er variert og holder godt med fisk uansett vannstand. 

Johan fikk seg en ekstra god opplevelse på denne turen. Som en av få besøkende fikk han æren av å lande en sølvblank King Salmon på vel 17 pound. Det er sjelden vare og det var både glede og litt skuffelse når den kom i nettet. Gleden var stor fordi det var Johans første King. Litt skuffende fordi alle så for seg en skikkelig stor Rio Grande ørret under den lange og tøffe fighten. Vi gratulerer Johan med ny personlig rekord på King  

Flue/line-kombinasjoner som fungerte best på denne turen:

Green Machine på flyteline og ledcore sink tip var meget god kombinasjon. Sunray Shadow plast tube på flyteline gav også gode fangster. Små nymfer, tynget, med rubber leg/ gummi ben på flyteline og ledcore tip var også meget bra. I de dypere hølene var også synkeline benyttet med hell i kombinasjon med nymfene.

Master 12,4 og Fish Finder 11.6 var begge stenger som gav mye fisk og som er meget anvendelig under disse vindforholdene i Rio Grande. Våre nye Motivius stenger på henholdsvis 12,6 f og 9,6 f var det kamp om å benytte da disse er spesielt gode under krevende forhold. Magnus landet de fleste fiskene med denne stangen og enhånds stangen gav også undertegnede flotte fighter. Bare synd at ikke guiden vår, Diego, måtte bade i elven da han ikke trodde på Godbiten. Han skulle ta en svømmetur i elven hvis Godbiten gav fisk. Den utfordringen tok undertegnede og fikk faktisk fisk på første kastet med Godbiten. Bare så forbasket synd at fisken slet og at den ikke ble landet for Diego var allerede i ferd med å ta av vadebuksene for en svømmetur. Senere i uken leverte Godbiten flere fine fisker og den er selvskreven i flueboksen også neste år. Kanskje også med rubber leg.

Alt i alt en fantastisk hyggelig tur som vi vil huske i lang tid og sikkert for alltid. Vil sende en spesiell takk til vår eminente house keeper Heather og hennes team. De gjorde alle en fantastisk jobb og som sagt i takketale siste kvelden er dette en av verdens absolutt beste fiske lodger, ikke tvil om det. 2instincts er stolt over å være det første og eneste Skandinaviske selskap som har tilgang til denne nydelige lodgen i årene som kommer. Det er jo slik at det beste alltid er reservert og slik er det også for La Villa lodge.

Takk til alle som var med på turen og gjorde dette til en slik flott opplevelse. Håper vi møtes neste sesong også i La Villa lodge.

Rio Grande turen var også siste test stasjon for 2instincts nye tubekrok. Vi har utviklet en ny og bedre profil som vi mener gjør det enda bedre å kroke flere fisk. Under turen var både fiskere, guider og 2instincts team medlemmer meget fornøyd med den nye doble kroken og det er jo svært hyggelig. Kroken som vi har utviklet over de siste 2,5 årene blir nå satt i produksjon og ventes leveringsklar for det Skandinaviske markedet til sommeren. Under nyheter må vi også nevne vår nye HSP serie som består av 2 stenger.  12,6 f og 9,6 f for laks og sjø ørret fiske. Stengene ble mye benyttet under turen og var nok en bekreftelse for oss at de ligger på et meget høyt nivå og behersker de tøffeste forhold. Disse er leveringsklar innen kort tid.

Til dere som enda ikke har opplevd Rio Grande: Gjør det NÅ, en vet ikke hva fremtiden bringer.

Fluefiskehilsen

Helge Vetås

bottom of page