top of page

litlaá

-  Reisereferat og bilder fra oktober 2015  -

 

Litlaá, 22. oktober 2015

 

Det var god stemning i lodge allerede første kvelden før fisket var startet, etter at vi hadde vært en snartur nedom de øverste partiene av elven, bare for å kjenne lukten og se på detaljene. Vannstand, noe lavere i forhold til hva vi tidligere har opplevd når vi har besøkt Litlaa. Vanntemperatur, ca 8 grader, ganske så bra med andre ord. Sikt i vannet, helt klart vann og meget krevende forhold. Luft temperatur den første kvelden, ca 4 grader klokka 1800 på kvelden. Vind, lett bris. På de ca 15 minuttene vi vandret langs elvebredden så vi 5 fine fisk som rullet i overflaten, alle store brunørret.

 

Værmeldingen for de kommende dager var ok med kaldt vær ned mot 0 grader på natten mens det på dagtid var meldt 12 til 14 grader og lett bris. Ganske så bra melding der altså. Dette gjorde som nevnt at stemningen var god også blant våre Islandske fiskevenner som kjenner området meget godt og har fisket her gjennom mange år.

 

Det tok da heller ikke lang tid første morgen før den første fisken var landet. En feit og sprek ørret på ca 1 kg. Nydelig brun gull farget ørret feit som bare den er her på denne tiden av året. En liten stund senere var det en ny herlig fight med en torpedo av en ørret. Den raste av gårde og tok mange mange meter bakline i sine eksplosive utras. Den lave vannstanden bidro til at fisken gikk mye nedstrøms og ikke så mye ned i dypet som vi tidligere har opplevd. Det var en herlig følelse og lande dette prakteksemplaret av en brun-ørret på 68 cm. For en herlig fisk og for en herlig opplevelse. Det var noen svaner som kruset over hodet på meg med tydelige skrik som om at de også fikk med seg dette øyeblikket. Det satte en ekstra spiss på opplevelsen.

 

Slik gikk dagene i rekordfart. Sove, spise, fiske, nyte, nyte, nyte. Helt herlig. Det ble mange fisk, mange øyeblikk som huskes for livet. Lange utras, og fantastisk flotte fisker på opp til over 6 kg, brun-ørret. Kan det bli bedre. Eller som min gode venn Roald sa det: Har fisket mye gjennom mange år, men dette tar kaken, har aldri kjent på fisk som en holder under buken at den nærmest spenner opp musklene når den er klar til å settes tilbake. Men det er klart at feit og flott brun-ørret på opptil 75 cm ikke er dagligdags kost for oss fluefiskere heller. Roald fikk for øvrig også en laks på mellom 3 og 4 kg. Denne var ikke i nærheten av de samme kreftene som våre brune venner leverte for oss på denne turen. Det kan være tilfeldig men vi må innrømme at disse ørretene var ekstremt spreke med en kondisjon helt utenom det vanlige.

 

Jo da, turen innfridde alle våre forventninger og drømmer, og det er i seg selv fantastisk og ikke en selvfølge når en er fluefisker. Det har vi erfart mange ganger og vil oppleve det igjen. Det er vel også det som er med på å gjøre dette til en så fantastisk sport.

 

Må også nevne at undertegnede og Roald besøkte Island med ørret stang i bagasjen første gang tidlig på åttitallet, mye har endret seg på Island siden den gang, men disse spreke flotte fiskene holder fortsatt koken og leverer opplevelse på opplevelse i ypperste verdensklasse. Love it.

 

Hilsen

Helge Vetås

bottom of page