top of page

LITLAÁ 2011

-  Referat april 2011 -

 

Litlaá
 

 

Det var med spenning og glede 2instincts test team landet på sagaøya lørdag 30. april. Testgruppen bestod av 2 fiskere, Kjell Hitland og Jesper Nilssen. Helge Vetås fra 2instincts hadde rollen som foto/film ansvarlig samt tilrettelegging av fisket med mer. Da vi landet i Reykjavik lavet snøen ned og vi var sånn passe optimister i forhold til selve fisket men også om det var skikkelige dekk på leiebilen, en Toyota Rav med 4 hjulstrekk. Vi konstaterte raskt at dekkene og bilen holdt meget god standard og satte oss bak rattet med optimisme og kart over Island. GPS med innlagt kart over øya var ikke å oppdrive så kartleser Kjell var en smule betenkt de første milene. Heldigvis ble veiene snart snøfrie og til vår store begeistring var det meget godt skiltet. Humøret steg også etter hvert som vi passerte 10 pluss grader på gradestokken.

Fremme og klare til å ta de første kastene i denne perlen av en elv var spenningen virkelig til å ta og føle på. Helge hadde ikke før montert opp kamera før Jesper hyler yeehaa! Den første brunørreten er kroket og fighten kan starte. Trout Finderstangen står i kraftig bue og armene til Jesper peker rett opp samtidig som bena rygger frem og tilbake langs bredden. Etter en rekke utras vil fisken inn under torven på samme side som Jesper befinner seg. Armene til Jesper peker enda en gang rett opp samtidig som han må bøye seg ut over elven for å presse fisken ut på dypere vann. Jesper lykkes til fulle og lander en nydelig brunørret med lengde på 59 cm. For en fantastisk start på turen.

Senere fikk vi besøk av to lokale fiskere som skulle vise oss elven og hølene samt de beste standplassene. Det var matnyttig informasjon og vi fikk enda flere partier å utforske. Litlaa har en rekke høler så det er vanskelig å rekke over alle på noen dagers fiske. Spesielt med god vannstand, som vi hadde, og som er vanlig på denne tiden av sesongen. Våre nye fiske venner som har fisket elven gjennom mange sesonger viser også frem sin favoritt fluer som har tatt maaaaaange ørret i Litlaa. Det er alltid kjekt å sammenlikne forskjellige erfaringer innen fluefisket og våre venner i Litlaa sverget til hjemmelagde nymfer med kulehode i forskjellige farger og størrelser. De benyttet ofte fluer med god vekt for de mente bestemt at de største ørretene på pluss 4- 5 kg stod noe dypere i forhold til de litt mindre fiskene på rundt 2 kg.

 

Senere mot kvelden holder Kjell på å svelge røyken da en rugg av en ørret grabber fluen på en brutal måte og Kjell holder på å miste stangen ut av nevene sine samtidig som balansen er ute av kontroll. Heldigvis er Kjell på noenlunde grunt vann så balansen gjenopprettes fort og fighten kan starte for alvor, uten røyk i kjeften, den er våt og i oppløsning. Det er en fornøyelse og høre Kjell humre og le mens fisken raser rundt i den forholdsvis lille hølen. Vi føler fisken er like mye i luften som i vannet en periode og dette er bare noen fantastiske øyeblikk. Øyeblikk som vil huskes for livet. Fisken viser seg å være en feit og kobber farget sjø ørret på over 60 cm. Etter en bedre hjemmelaget middag, grillet lam, i lodgen var alle kjempefornøyde med første dag i Litlaa. Alle forventninger var innfridd og vel så det. Det var kun lovord å høre fra våre nye venner i lodgen, en lodge som forøvrig holdt meget god standard, bedre enn forventet, flotte rom med gode senger, dusj/ toalett samt nye møbler av fin kvalitet satte en ekstra spiss på oppholdet.

 

Vi må nevne at det var en spesiell opplevelse å kjenne så stor forskjell på vanntemperatur i denne forholdsvis lille elven. På ene halv siden var det vanlig temperatur på rundt 5- 6 grader C, mens på motsatt side var temperaturen ca 12- 14 grader C. Fisken trivdes best i mellompartiet og i enkelte høler så vi mye fisk som stod tettpakket der temperaturen var best for dem. En helt spesiell opplevelse samtidig som det bekrefter de spesielle forholdene denne elven har og som gjør det mulig å fiske feit og sprek fisk tidlig i sesongen.

 

Det må også nevnes at for Jesper var dette hans første reelle ørret tur. Vanligvis ser du Jesper med kraftigere utstyr på jakt etter sjøørret og laks. Spenningen var derfor elektrisk da en ørret på rundt to kilo kom opp og tok Jespers tørrflue, dessverre var tilslaget noe tidlig men det ordner seg ved neste korsvei, håper vi.

 

Fakta fra turen til Litlaa på Island:

 • 2 fiskere fra 2instincts

 • 2 døgn fiske

 • Antall fisk landet 15 stk

 • Største fisk, ørret 3,2 kg

 • Minste fisk, ørret 0,8 kg

 • Største fisk, røye 1,5 kg

 • Gjennomsnitt luft temperatur fisketid ca 10 grader C

 • Vind fisketid: lett bris/stille

 • Vanntemperatur ca 6- 7 grader C

 • Vanntemperatur oppvarmet halvdel ca 12- 13 grader C

 • Fisketid fra kl. 0700 til kl. 1300

 • Hviletid/fredning fra kl. 1300 til kl. 1600

 • Ny fisketid fra kl. 1600 til kl. 0200, men maks 12 timers fiske per døgn per stang

 • Antall stenger totalt per døgn 6 stk.

 • Lodge med alt inklusiv, meget god standard kun 3 minutter fra øverste fiskehøl

 • Antall høler disponibel ca 160 stk, varierer med vannstand

 • Fiskesorter i vassdraget: ørret, sjøørret, røye og noe laks

Kommentar: Herlig ørret elv med tidlig oppstart grunnet varmt vann fra varmekilde som gir feit og fin fisk gjennom store deler av sesongen, anbefales på det sterkeste. Vi har ny tur til neste år i slutten av april og begynnelsen på mai. Informasjon for neste års tur vil bli lagt ut under fiskereiser når alle detaljer er klare. Noter det er kun 6 stk stenger per uke for denne turen. Ønsker du ytterlig informasjon om neste års tur er det bare å ringe eller sende oss en e-post.

Hilsen

Helge Vetås

bottom of page