top of page

ARGENTINA 2017

-  Referat fra Rio Grande 2017 -

Antall fiskere: 6 stk, Stein, Tom, Terje, Gunnar, Bjørn-Egil og Sjur

Reiseleder: Helge Vetås

Despedida uke 1

 

DAG 1: Da var vi i gang med en ny sesong i nydelige Rio Grande. Våre første kast ble tatt morgenen den 8. januar i nedre del av vårt fiskestrekk. Denne delen av elven blir ofte kalt hjertet av Rio Grande, og innehar noen fantastiske pooler. En av disse polene er Arturo. Det var Gunnar og Sjur som fikk starte sesongen i Arturo og det skulle bli minner for livet direkte. Den ene fisken etter den andre ble kjørt og baklinen suste gjennom ringene og ble våt på første kjøring. Selv om bare noen få av fiskene ble med helt inn i håven ble det mye moro underveis. Denne første fiskeøkten i Rio Grande vil bli husket for alltid av Gunnar og Sjur, helt sikkert.

 

Vannstanden i RG denne første dagen var svært lav. Med klart vann i tillegg vet vi alle at forholdene kunne vært enklere. Dette hindret likevel ikke Tom og Terje, som begge besøker Rio Grande for første gang, til å lande fine fisker. Tom fikk sin drømmefisk denne første dagen, en nydelig hannfiske på 10 kg. Hvilken start for Tom som også landet to andre litt mindre fisker denne søndagen. Ny pers direkte og det er jo det Rio Grande kan levere gang på gang.

Stein fra Bergen landet sin første sjøørret i Seagull. Seagull er en nydelig pool med mye fin strøm og som stort sett alltid leverer fine fangster. Navnet er naturlig og kommer av at ved bredden er det en liten øy full av måker. Disse fuglene kommer tilbake år etter år for å legge egg og henter sin føde fra havet. Stemningen ved Seagull er spesiell og gir en herlig opplevelse sammen med selve fisket. Stein vil nok også huske denne fiskedagen for sin harnakka kjøring av bever. Stein tok et vanlig godt fiskekast og fluen landet perfekt like ved kanten på motsatt bredd. Etter noen sekunders fiske av fluen strammet det til. Tilslag ble satt og stangen stod med ett i helspenn. Men det var noe som liksom ikke stemte helt. "Ka skjer?" kommer det fra Stein. Grunnen var at linen gikk tvers over elven og plutselig opp på land på motsatt bredd. Da ble det bare latter fra både fisker og undertegnede. En stor feit bever hadde viklet seg inn i linen og satt bom fast. Etter noen korte minutter fikk Stein endelig løsnet linen. Beveren satte så fart nedstrøm og vi så ikke mer til han denne kvelden. Helt forståelig egentlig. Det må nevnes at under fighten med beveren var det mange fine fisker som ble skremt opp og hoppet under fluelinen, et helt utrolig syn. Vi kan trygt si at første dagen av sesongen 2017 ble en minnerik affære i og ved Rio Grandes bredder.

Dag 2

Dag to startet med nydelig sol fra en blå himmel og stemningen er som vanlig god. For en dag dette skulle bli for gruppen på seks fiskere. Vi fisker i øvre del av strekket vårt. I Boca setter Gunnar fra Bergen, som er i Rio Grande for andre gang, på fisk direkte denne morgenen. Fisken tar en liten nymfe som vi har benyttet tidligere ved lav vannstand. Gliset til Gunnar er stort når denne fisken er i håven, akkurat på samme sted som Gunnar landet flotte fisker året før. "Er liksom på hjemmebane her" kommer det fra Gunnar med et ekstra stort smil om munnen. Nå er det sigar og whisky time, dette må som vanlig feires med noen minutter i campingstolen som er med. Livet er herlig.

 

Terje og Tom fra Oslo tar turen til Tommypool sammen med guiden Juan Carlos. Den ene store fisken etter den andre ble landet og både Terje og Tom fikk satt ny personlige rekorder på løpende bånd. De stoppet begge på 26 pund i Tommy. Denne dagen sto det mye stor fisk i denne poolen og det ble rene bonansa til tider. Fisker på 22 pund ble også landet og mistet. En rekke fisker med snittvekt på 7 kg hoppet rundt og det var en opplevelse bare å filme og se dette. Undertegnede er sikker på at denne formiddagen i Rio Grande vil bli husket av Terje og Tom livet ut, garantert. Vi gratulerer guttene med storveis fiske.

Når Stein og Bjørn Egil skulle ut til samme pool etter lunsj, en lunch som forøvrig var en herlig Argentinsk biff med dertil tilbehør var selvsagt stemningen høy sammen med forventningene til fisket. Det ble ingen nedtur for å si det slik. Stein landet 6 flotte fisker og satte ny pers med sølvblank feit kubbe på 8,5 kg. Bjørn Egil satte også ny pers med flott fiske på vel 7 kg. Det ble action hele veien og de største fiskene ble dessverre mistet under kampens hete. Det er bare i Rio Grande dette er mulig på slik lav vannstand etter vår mening.

Dag 3

Dag 3 ble preget av sterk vind med lette regnbyger og varme solglimt imellom. Vannstanden i elven var sunket ned et par cm fra dagen før og vi har aldri opplevd elven så lav noen gang. Det ble Sjur fra Bergen sin dag. Sjur tok enhåndstangen og satte på en liten sort streamer og vadet ut i nedre Seagle. Seagle nedre eller Seagle 2 har en nydelig strøm. En av mange høler som alltid holder fisk. Sjur presenterer sin flue mot motsatt bredd og det tok bare noen sekunder før det ble action. Etter en lang og hard fight kunne Sjur endelig puste lettet ut da fisken lå i håven. En flott hannfisk på 21 pound. Hvilken herlig opplevelse på enhåndsstang.

Dag 4

På morgenen dag 4 var vinden redusert tilbake til normal og det ble godt mottatt etter gårsdagens vindfulle dag. Gunnar og Sjur var sammen med Tommy i Tommy pool denne formiddagen. Og hvilken seanse dette ble. Fisk på i ett bankende kjør. Store fisker som raste avgårde både oppstrøms og nedstrøms. Sjur benyttet vår Motivius 9,6 enhåndsstang med synkeline og Black Ghost. Dette gav Sjur mange fighter og Sjur vil huske dette forever. De allers største fiskene som vi såg og som raste avgårde både opp og nedstrøms var urokkelig under kjøringen. Disse ble dessverre mistet og som vi har sagt mange ganger tidligere, det er en grunn for at disse fiskene er så store, de er formidable fightere og klarer å sette inn et ekstra trøkk når en minst aner det. For Gunnar ble det også store opplevelser. Gunnar landet den ene fisken etter den andre på sin enhåndstsang med sink tip og han vekslet mellom nymfe og streamer. Solen skinte fra en blå himmel og temperaturen var fin, en helt fantastisk formiddag langs Rio Grandes bredder.

Var formiddagen super, skulle ettermiddagen gå inn i historiebøkene for Rio Grande og Despedida lodge. Tom var mannen som fikk alle sine sjøørretdrømmer oppfylt denne kvelden. Hør bare her, 7 store fisker; alle smellfeit, blanke, sterke med brutale utras. Den største på fantaskske 29 pound. Tom fikk en snittvekt på sine fisker denne kvelden som var på utrolige 19,8 pound. På toppen av dette var alle Tom sine fisker denne kvelden tatt på enhåndsstang. Flere ord og detaljer unødvendig. Vi gratulerer Tom med en fantastisk kveld, en kveld som aldri vil glemmes.

Dag 5

Dag 5 var en ny solrik dag. Ny fisk ankom elven og både vann og lufttemperaturen var fin. Stein måtte på løpetur ved flere anledninger. Store fisker raste avgårde og det var rene showet for Stein denne kvelden. Av de fiskene som ble landet var de 3 største for Stein på 9 kg, 8 kg og 6 kg. En flott serie og vi gratulerer Stein med en herlig fiskeopplevelse, godt jobbet. Artig at to av fiskene tok på en Classic HNN blue krok flue med speyhackle. Det har ikke skjedd tidligere, stor takk for tilliten Stein.

Dag 6

 

Dag 6 og vår siste fiskedag for denne uken i Rio Grande. Været er lyst og fint med luft temperatur på ca 15 grader. Moderat vind. Vi fisker i øvre seksjon denne siste dagen. Her ligger den ene snadder poolen etter den andre. For kjente er poolnavn som Boca, Medio, Tommy, Gabrielito med flere kjente og kjære pooler som stort sett alltid leverer gode fiskeopplevelser.

Disse poolene sviktet ikke i dag heller. Det ble bonansa fiske i både Tommy og Medio. På formiddagsøkten ble det landet 19 store blanke monsterfisk. Både Stein og Bjørn- Egil satte igjen ny pers med fisk på over 10 kg. Sjur landet også fisk på ca 9 kg og det samme gjorde Gunnar. En formiddag det luktet svidd av og som blir samtalemne i lang tid fremover. Vi tar med at Tom også landet fin blank fisk i Kanalen og gjorde formiddagen komplett. Gratulerer til alle, og vi ligger til at samtlige fisk ble landet på enhånds fluestang. Fantastico.

Siste fiskeøkt for uke 1 i Rio Grande 2017 ble en ny stor opplevelse for gutta. Sjur satte igjen ny pers med 13,25 kg ørret med vår Motivius 9,6 fluestang. Vi snakker kg. Helt fantastisk. Gunnar kjørte også store fisker i håven denne siste økten, det samme gjorde Tom og Terje. En herlig avslutningskveld som en bare finner langs Rio Grandes bredder.

Vi har alle opplevd noe unikt som vi vil huske forever. Takk til alle som var med 2instincts til denne fantastiske elven. Også stor takk til guider og lodge personalet. Alle bidro til en stor opplevelse.

Fluefiskehilsen

Helge Vetås

bottom of page