top of page

LITLAÁ 2014

-  Reisereferat og bilder fra april 2014  -

Litlaá, april 2014

 

Etter en kort samling på Gardemoen flyplass var alle klare for turen til Reykjavik. En tur på ca 2,5 timer og som gikk etter oppsatt rutetid. Videre var det privat leiebil mellom flyplassene før vi var klare for flyturen til Akureyri. En tur på vel 45 minutter. Sikten var ok og vi fikk sett litt av øya på flyturen. Oppgraderte leiebiler gjorde kjøreturen fra Akureyri flyplass til lodge komfortabel og vi var fremme som planlagt og med god tid til rigging av utstyr samt nyte en bedre middag fra vår eminente kokk. Vi ble servert røkt sauekjøtt med dertil herligheter. Helt fantastisk bra mat. Her var standarden satt.

 

Vi åpnet selvsagt fangstboken etter den herlige maten og vi ble meget positive da vi ser at det allerede etter kun 29 dagers fiske denne sesongen var landet over 400 fisk. Største på rundt 85 cm. Dette gjorde det enda vanskeligere å få sove denne første natten.

 

Gruppen bestod av Niels, Jan, Jarle, Kjell og Jesper. De to sistnevnte var våre reiseledere og delte på en stang under turen. De øvrige hadde egen stang slik at selve fiske kunne nytes hele fiske perioden. Det tok ikke lang tid før første fisken var landet og det var Niels som var den heldige. En flott fisk på rundt 1,8 kg ble belønningen. For en fantastisk start for Niels som fulgte opp med flere flotte fisker denne første dagen. Godt levert Niels. Kjell landet også flere flotte fisker og den største var rundt 2,5 kg, det lar seg høre.Det var en meget god stemning rundt middagsbordet etter en dags fiske.

 

Gruppen landet rundt 15 flotte fisker denne dagen og det må sies å være supert. Dag nummer to var vindfull i forhold til dag en som var nesten vindstille. Slik er det her i dette området, en vet ikke hva neste dag bringer av forhold så det gjelder å være forberedt på alle mulige forhold.

 

 

 

På Island er det vanlig å måle lengde på fisken i stedet for å veie med håv. Største delen av våre fisker på denne turen var mellom 40 cm og 65 cm. Det var en blanding av brunørret og sjøørret med innslag av feit og sprek røye. Den største røyen var det Jan som landet og den var ca 1,5 kg. En fantastisk flott fisk, gratulerer Jan. Vår største ørret var det Jarle som landet. Den var ca 4 kg og gav en usedvanlig hard fight. Jarle er en erfaren ørret fisker og var på en måte kommet i paradis. Han benyttet tiden godt og fikk mange flotte fisker under turen og var den av gutta som også landet flott ørret på tørrflue siste kvelden. Vi vet at flere fisker var nære på flere ganger tidligere men som enten slet fortømmen eller krokfestet glapp. Det er en del av gamet men selvsagt surt der og da. Derfor var det ekstra hyggelig at det ble landet fisk på tørt den siste kvelden.

 

Flere av fiskerne oppdaget til dels stor fisk på nært hold. Enten ved speiding eller ved vading. Ved flere anledninger kom stor ørret svømmende kun en meter fra og en fisk på ca 2 kg svømte mellom beina på Jarle. Helt fantastiske opplevelse og samtidig utfordrende, akkurat slik vi ønsker. Det koker litt ekstra når fisk kan sees på nært hold.

 

 

Turen for neste sesong vil være en miks av ørret tur og sjø-ørret tur da det i nedre deler av elven var godt innslag av sjø-ørret. Denne kommer inn på høyvann og beiter i nedre del av elven. Fangstene kan være formidable i noen timer mens dette skjer. En del fisk går på elven mens andre siger ut igjen etter høyvann. Dette fisket er selvsagt også svært spennende og vil friste enda flere til å være med til Litlaa neste sesong, tipper vi. Vi landet ca 65 fisk og det var ca 50 % ørret/sjøørret.

 

Vi takker alle for en fantastisk hyggelig tur, en tur hvor alle bidro positivt og som vil huskes lenge. En spesiell takk til personalet i lodge som gir meget god service og serverer ekstra god mat, hver dag. Lodgen fungerer strålende med gode kvaliteter som er kjekt etter en frisk dag ute i den klare luften. Alle fuglene som synger utrolige varierte melodier gjør dette til en helt spesiell lodge som vi allerede nå gleder oss til å komme tilbake til.

 

Vi vet at flere allerede skal tilbake 2015/16 og jakte på de store fiskene som glapp i år etter mange spennende minutters kamp.

 

Kommentarer under og etter turen:

 

"Jeg teller ikke antall, men gode øyeblikk, og de var det mange av på denne turen.."

 

"Hei, hør, store fisker kom pløyende etter fluen som stripet nettopp nå"

 

"Fikk se selve hugget, oi oi oi.."

 

"Er det over allerede, dette gikk fort, må ha flere dager neste år.."

 

Ingenting er som å ha den gode følelsen etter en vellykket fisketur. Det fikk vi, og takk for det.

 

Referat skrevet av Helge Vetås med god hjelp av Jesper og Kjell som fikk filmet noen herlige scener under turen samt tatt flotte bilder. En ekstra takk til Jan for fine bilder også.

 

Hilsen

Helge Vetås

bottom of page