top of page

THE PARANÁ RIVER

2018

- The Paraná River, Argentina 2018 -

April 2018

Golden lodge i Corrientes er eid og drevet av brødrene Vicente og Vittorio Botta. Begge er oppvokst i området rundt Corrientes og har fisket i elven Paraná siden de var små gutter. I dag driver de nevnte lodge med største selvfølgelighet på en ekstrem flott måte. Alle detaljer er gjennomført og deres kunnskap og kjennskap til elven og fluefisket her er helt unikt og markedets beste. Det var derfor med stor spenning jeg ankom Golden lodge for å prøve ut deres fiskeprogram for Golden Dorado, Pira Pytà og Pacù. Les mer om disse fiskene i vår presentasjon av Golden Lodge og deres Grand Slam program.

Første fiskedag av totalt 3 starter med at vi skal prøve å fiske etter Pacù. En meget sterk og spesiell fisk som kun er tilgjengelig fra desember til april. Pacù er vanskelig å finne og kan være svært vanskelig å kroke og er dermed en av de fiskene i elven som mange sportsfiskere fra store deler av verden ønsker å ha med på sin Bucket list! Ved fiske etter Pacù benyttes ofte etterligninger av frukt som faller ned fra trærne og som er en saftig og kjærkommen delikatesse for disse fiskene. Etterlikningen vår var nærmest som en rund plast kule på størrelse med en voksen ert. Denne ble presentert så nær land som mulig fra vår posisjon ca 15 meter fra land, i fra vår båt. Kulen eller frukten om du vil skulle lande pent og synke ned mot fisken. Det var både spennende og litt vanskelig å kjenne når fisken tok så en måtte følge godt med på linetip etter hvert som kulen sank ned. Plutselig ser man en endring og kjenner et svakt napp, da er det bare å sette et skikkelig mothugg med hånden som man holder linen med og håpe at kroken kroker fisken nok til at det holder hele veien inn. Mine to første fisker som tok min kule ble ikke kroket nok da jeg løftet stangen da jeg kjente fisken og det blir for dårlig mothugg av den bevegelsen. På fisk nummer tre løsnet det og jeg kunne lande min første Pacù. Fighten var uforglemmelig og svært moro. Fantastisk sprek fisk som gjør at du som fisker må være skikkelig på hugget hele veien. En har ikke tid til å sveive inn linen på snellen om ikke fisken raser av gårde. Man må holde og strippe inn linen direkte og bare håpe på at det ikke blir slakk på linen under kampen. Blir det slakk er fisken stort sett borte innen få sekunder. Med
andre ord en helt annerledes måte å både fiske og kroke fisk på, men du verden så moro. Jeg må innrømme det ble en god latter når første fisken tatt på en kule tredd inn på en krok var et faktum. Dette gjør bare fluefisket enda bedre da det alltid er nye utfordringer der ute.

Jeg fisket sammen med Brad fra USA. Brad driver også å arrangerer fiskereiser rundt om i verden. Han har fisket området nedstrøms Golden lodge tidligere og har fisket etter Dorado som sin favoritt sammen med Tarpon. Disse to fiskene kan sammenliknes da de begge er brutale i sine hugg og gir fiskeren en uforglemmelig opplevelse. Derfor blir ofte Golden
Dorado også kalt elvens tiger.

Vår neste fiskesort som skulle prøve å landes var Pira Pytà. Pira Pytà blir kalt elvens laks på grunn av sin sølvblanke farge og sine sprelske hopp. Den sammenlignes også ofte med Permit da den er like sky og kan være en utfordring å få på flue. Både jeg og Brad var heldige og landet hver vår Pira Pytà første dagen og dermed var vår guide svært klar på at vi nå skulle prøve å få hver vår Golden Dorado også. Da er vi heldige og inngår på listen av de som har mottatt diplom og som har landet Golden Dorado, Pira Pytâ og Pacù på samme uke og kan kalle seg Grand Slam fisker.

Etter en fantastisk lunch bar det av gårde til nye områder av elven. Nå er det Dorado som gjelder. Ved ankomst vår første spot ser vi mange store Dorado som ruller i overflaten. Fisker på mellom 5 og 12 kg i følge vår guide. Han er nærmest i ekstase og ser for seg en fantastisk kveld med mange flotte Dorado på kroken. Det skulle vise seg å bli mer utfordrende enn tenkt. Fiskene var ikke aktive mot våre fluer og vi fikk ikke et eneste hugg av Dorado. En av grunnene var at månen kom frem og gjorde lyset og forholdene svært krevende. Dette er noe som vår guide har merket tidligere kvelder at når det er klarvær og måne er det vanskelig å fiske Dorado. Ok da vet vi det og ikke helt overraskende da mange andre hjemmelige fiskearter også er vanskelig å få under slike forhold. Fiskedag en er over og det har vært svært spennende og
moro. Egentlig mye bedre enn forventet. Utrolig spennende og stå barbeint i shorts/ skjorte å kaste mot land fra båt og samtidig høre apeskrik fra de frodige trærne som er langs elven. Det var heftig.

Mothugg / tilslag. Det å kunne være klar å sette et tydelig mothugg når Doradoen tar var og er en ekstra utfordring de første rundene her nede. Ifølge guidene en helt vanlig sak for alle som har fisket etter ørret og laks. Man er vant til å løfte stangen når en kjenner fisken. Det fungerer dårlig her. Men etter å ha misset et par så sitter det. Det var dette som skjedde meg da jeg etter hvert fikk kroket min første Golden Dorado, etter to misser hvor store fisker var på i noen
sekunder og deretter vred seg av i luften fordi tilslaget var alt for dårlig, satt den på det tredje tilsalget. Og du verden for en fisk dette er. Hugget var brutalt hardt, farten før under og etter alle hoppene var uvirkelig og det ble flere svimerker i fingrene direkte. Ikke tid til å drille inn line på snellen. Må bare holde på løs linen og presse fisken så hardt en kan uten at utstyret ryker. Det var skikkelig heftige saker og fantastisk moro. Mye bedre enn forventet. Både Brad og jeg fikk oppleve disse heftige fiskene og var begge heldige å lande flere på denne turen som var en test tur for oss begge til denne unike delen av øvre Pranà sammen med Golden Lodge.

Ved å presentere fluen så nært land som mulig uten å sitte fast i busker eller greiner, lot vi den synke noen sekunder før vi startet å strippe/ trekke inn. Da kom disse fiskene og angrep fluen i den mest brutale farten jeg noen sinne har opplevd. Helt rått. 

Det er svært hyggelig å kunne meddele at 2instincts har inngått samarbeid med Golden Lodge og vil være deres samarbeids partner for Skandinavia. Vi vil i fremtiden tilby gode

pakkeløsninger for alle som ønsker å oppleve øvre deler av Pranà gjennom Golden Lodge. Vi takker Vicente og Vittorio for et strålende opphold og ønsker dem velkommen i 2instincts familien. Vi ser allerede frem til neste tur og da skal vi prøve å lande de aller største fiskene som denne unike elven holder. Nevnte vi ikke at det er over 100 forskjellige fiske arter i elven hvorav ca 10 av dem er svært moro å fiske med flue. Velkommen. 

 

Hilsen fra en godt fornøyd fluefisker som dermed har 3 nye fiskesorter notert på sin liste over fisk tatt på flue i Argentina og nå også Paraguay som utgjør deler av fiskestrekket vi besøkte på vår test tur til Golden lodge. Les mer under vår presentasjon og program for Pranà i Argentina.

Helge Vetås 2instincts

bottom of page