top of page

ISLAND 2017

-  Referat fra Litlaa 2017 -

Antall fiskere: 5. Gruppen bestod av Andre, Kjetil, Per Rune, Fritz og Vegard

Reiseleder og guide: Helge Vetås

Brunørret, røye og sjøørretfiske 2. mai til og med 6. mai

 

Å komme tilbake til herlige Litlaa er alltid spennende. Denne intime elven med så mange nydelige kulper gjør det ekstra spennende å være ørretfisker. Omgivelsene er så spesielle at vi ofte blir sittende og nyte alle inntrykkene en opplever med å vandre fra den ene kulpen til den andre. Svanesang og hestevrinsk er ganske vanlig, og mens den ene store fisken etter den andre bryter overflaten på jakt etter føde er det lett på glemme alt annet. Intet unntak på årets tur. Det som var ekstra spesielt i år var at store fisker på mellom 2 til 6 kg gikk og jaktet på svært grunt vann, kun noen få cm. Å se disse monster fiskene ploge på grunnene gjorde både inntrykk og selve fiske helt fantastisk spennende.

Fiske starter med at Per Rune fra Skien presenterer sin nymfe perfekt i strømkanten i øvre deler av elven hvor det kalde og varme vannet møtes. Det hugger direkte og turens første og Per Runes første Islands ørret er landet etter kun få kast. Fisken, en fantastisk flott gull brun ørret på over kiloen, sprek som bare det og denne satte standeren direkte for det som skulle komme til å skje videre på turen. Kjetil fra Ålgård, Per Runes fiskekamerat, var ikke verre på det at han fulgte opp med ny flott brun gull ørret på vel 1, 5 kg, også på hjemmelaget nymfe. Hvilken herlig start for Kjetil og Per Rune som begge er med til Island på ørret fiske for første gang.

Andre, Vegard og Fritz er alle tilbakevandrende fiskere for destinasjon Litlaa. Når en har kjent på hølene, strømkantene og kanskje funnet sin spesielle drømmekulp, er det jo ekstra spennende å vende tilbake. Det gikk jo heller ikke lang tid før alle 3 fikk kontakt med fisk. Vegard fra Bergen var klar for å presentere sin flue i øvre del av Hofdata. En strøm han kjenner og som har gitt fine opplevelser tidligere. Historien gjentar seg og etter kort tid kan Vegard igjen styre flott Islands ørret til bredden. Det stopper ikke med ørret, Vegard lander også flott røye og er som en stor smilende sol når han vender nesen tilbake til bilen etter noen runder med fiske første dagen. Meget bra Vegard.

 

Fritz er som nevnt tilbake til Litlaa igjen og har gode planer fra første kast. Og det lykkes han godt med. Streamer, Black Ghost, flyteline og god banankurve gjør susen og fiskene i både Hofdata, Kanalen, vårt lokale navn, og ikke minst Rettavad hvor Fritz kjører 3 svære fisk på en runde vil huskes for alltid. Dette er jo helt fantastisk utbryter Fritz når undertegnede kommer innom med en kopp kaffe. Vi blir sittende og nyte og prate en stund helt til Fritz ikke greier å holde seg lenger, for mange fine fisker som er aktive og som slurper i seg mygg der ute, eg må ut å prøve tørt.

Andrè er etter hvert en erfaren Islands ørret fisker og er på sin tredje tur til Litlaa. Han er på en måte på hjemmebane som han selv sier. Dette er livet. Tenk det har gått et år siden sist, minnene sitter fortsatt klistret i minnet og flere skal det komme. For Andrè bruker ikke mange kastene før han har fast fisk. En flott ørret som raser avgårde og som fukter backing allerede første dagen. Fisken, en brun flott ørret på strålende 71 cm. Bar å ta av seg hatten å gratulere Andrè med en strålende start på uken. Det ble mange fisk på Andrè på denne turen. Men vi vet også at de tre fiskene som enten rettet kroken, eller slet fortøm eller bare løsnet aldri vil glemmes og som har gitt Andrè en ekstra god grunn til å reise tilbake til Island og ørret fiske i Litlaa til neste år. Han blir ikke alene om det, for å si det slik.

Kort oppsummert en strålende tur hvor vi også husker godt de varme dagene hvor t skjorte var ok fiskejakke. Hvor de store monster fiskene plasket rundt på det grunne vannet. Og hvor alle som var med på turen satte ny personlig rekort på landet brunørret. Vi ser allerede frem til å besøke denne herlige destinasjonen neste vår. Men først må vi gjøre unna høstturen, referat kommer en gang ut i oktober fra den turen.

En ekstra takk til Jon Strand for fine tørrfluer som stod perfekt på vannet :-) Samtidig som vi fisket ørret på Island var Jon på rekordjakt med å binde så mange fluer som han klarte på et døgn. Det ble utrolige 1036 fluer og vi håper det gir plass i Guinness rekord bok. Godt jobbet Jon og stor takk for din inspirasjon innen fluebinding.

Fluefiskehilsen fra en glad og fornøyd reiseleder på Island. For de av dere som er i tvil om denne turen er noe som bør prøves ut kan jeg si en ting: ikke noe å stusse på, bare å gi gass, opplevelsene står nærmest i kø. Velkommen for å reservere neste års drømme tur til Island og ørret fiske med oss i 2instincts.

Fluefiskehilsen

Helge Vetås

PS. Fisken som tok fluen i kurven på Hofdata og som på få sekunder var nede i kanalen kommer jeg aldri til å glemme..

bottom of page