top of page

litlaá

-  Reisereferat og bilder fra april 2015  -

 

Litlaá, april/mai 2015

 

Flyturen fra Norge til Sagaøya gikk etter planen og vi ankom Reykjavik i tett snødriv fra nord. Dette været fulgte oss videre under kjøreturen fra Akureyri flyplass til lodge. Det hele minnet mer om en tur til alpene på ski ferie kontra fluefisketur til Litlaa. Men etter vel 2,5 timer var vi vel fremme i lodge og ble møtt med en fantastisk middag med ingredienser fra det lokale området rundt Litlaa. Været var det naturlige samtaleemnet da det ulte og skrek i husmønet og sikten var mildt sagt dårlig. Skulle vi virkelig ut å fiske i dette været? Rolig det endrer seg fort her borte på denne tiden av året, var trøsten alle tok med seg til køys denne kvelden.

 

Å kjøre fra lodge til øvre del av elven tar ikke mer enn noen få minutter. Det skulle imidlertid vise seg at dette ble en meget strabasiøs tur. Bilen til undertegnede kjørte seg fast i en snøfonn like ved huset og ble stående fast. Bilen, en Toyota Landcruser med 4×4 var helt urokkelig. Vi fant frem spade og slepetau og etter en iherdig innsats var bilen fri fra snø helvete innen ca 15 minutter kamp. Følelsen av å kjøre med stenger i stangstativet når snøen fortsatt suste rundt ørene på oss var meget spesiell og egentlig surrealistisk. Det var mye erfaring fra mange år som fluefisker blant oss og ingen hadde vært ute for liknende situasjon tidligere. Vi var alle enige om at det kun kunne gå en vei nå, til det bedre.

 

Så skjer det som var vår drøm men som vi helt klart var begynt å bekymre oss for under de ekstreme forholdene. Fisken i Litlaa hugger direkte etter kun få kast. Er det mulig? Helt utrolig, var en av de første kommentarene etter at Asle fra Bergen fikk sin første Litlaa ørret på over 1,8 kg etter kun tre kast. Latteren satt løst like mye fordi vi ikke trodde dette var mulig under slike forhold som at det var en helt nydelig fisk Asle håvet og satt tilbake. Asle benyttet en selvkomponert streamer og det toppet jo det hele på en rå måte. Vi gratulerer så mye Asle. Den fisken varmet opp hele gruppen som enda ikke helt hadde kommet i gang med selve fisket…

 

Vegard, også fra Bergen, var en av de 4 deltakerne i gruppen som besøker Litlaa for første gang. Vegard har kun fisket med flue i et par sesonger og spenningen var selvsagt på høygir når de første kastene ble tatt. Etter litt frem og tilbake satte Vegard på Godbiten i grønn utgave med hvite rubber leg. Dermed var det gjort, vi hører et hyl fra bredden og stormer til, Vegard står med stangen i offside og fisken hopper frem og tilbake ute i det godt oppvarmede vannet. Ta det rolig, ta inn snøret og få den på snellen, var innspillene fra de mer erfarne guttene. Vegard fulgte opp og landet sin første Litlaa ørret på rundt kiloen. Helt fantastisk. Vi gratulerer og vi tror Vegard dermed er den første som får fisk på Godbiten i Litlaa. Jiiiiiha!

 

Stian fra Vadsø delte stang med Vegard og mens Vegard tok en pust i bakken ladet Stian stangen noen hundre meter oppstrøms. Ette kun få minutters fiske satt den. Og hvilken fisk. En råflott brun-ørret på utrolige 69 cm. Feit som bare det og med nydelige farger. Hvilken fisk, akkurat de vi drømmer og jakter på når vi er her i disse omgivelsene. Fisken tok en liten tynget nymfe med rubber leg i gul og grønn grunnfarge. Det smilet som Stian hadde under og etter sa oss egentlig alt. Turen var reddet og drømmefisken landet, så enkelt og greit.

 

En times tid senere hører vi et nytt jiiihaa fra det samme området. Det er Kjell fra Bergen som har besøkt Littla de siste tre årene med 2instincts. Kjell er i kategori erfaren lakse og sjø-ørret fisker men som etter å ha besøkt Litlaa for noen år siden er blitt helt hektet på denne fantastiske perlen av en elv. Vekten stoppet på 2 kg. En flott og feit fisk som tok på en av Kjells nymfer med innslag av grå og lilla farge, samt kule hode. Kjell benyttet sin Master fluestang # 7 og en line med flyt synk 1 samt tapered leader med 0,28 i tip. Må være såpass dimensjon i følge Kjell som i fjor opplevde å miste en av de større fiskene i elven. En fisk som hoppet med ekstrem hastighet og slet leader tvert av. Det skal ikke gjenta seg i år, kommer det rolig fra Kjell som dermed fikk en flying start på årets tur til Litlaa sammen med Stian, Vegard og Asle.

 

Dette var det som skjedde før lunch første dag. Etter lunch var vinden litt roligere og sikten mye bedre. Snøen var i ferd med å smelte og dette gav oss enda mer optimisme på vei ned til elven etter en strålende lunch av hjemmelaget gårdsmat, snadder.

 

Andre fra Sogn var også med til Litlaa for første gang og fikk en pangstart like etter lunch. Etter mye snakk om Godbiten tok Andre en sjefsavgjørelse og startet med Godbiten etter lunch. Han angrer ikke på det da det etter få kast smalt på en gullfarget, feit og sprek brun-ørret på 2 kg. Det ble en heidundrende fight men med god hjelp av Vegard fikk de håvet den flotte fisken. Senere fulgte Vegard og Kjell opp med enda en flott fisk hver og dermed var denne første dagen fullkommen, selv under meget krevende forhold. Det var derfor en fornøyelse å kunne servere champagne til alle under middagen som bestod av lett røkt sauekjøtt, kaldt, servert med diverse grønnsaker og potet. Etter denne herlige middagen ble det servert ostekake med blåbær og den vil bli husket lenge.

 

Vi er nå kommet til kvelden på dag 3 her i Litlaa. Den ene opplevelsen etter den andre tikker inn time for time. Vi har landet utrolige 50 fisk til nå. Vi kan trygt si at elven leverer selv om forholdene fortsatt er vinterlig. Elven er stigende og det er en tydelig miks av varmt vann og kaldt vann fra hovedvannet som renner igjennom røret ved veien. Dette gir et meget spennende fiske og noe av det som gjør Litlaa så unik. De 3 store fiskene som vi har mistet vil huskes lenge. Utrolig store fisker på mellom 5 – 8 kg, vi hadde de på en god stund og fikk sett dem i det klare vannet samtidig som de hoppet rundt. En utrolig opplevelse i seg selv og gjør sitt til at spenningsnivået under fisket er magisk. En vet aldri hva som hugger.

 

Asle fikk ny pers på dag 3, igjen. En super flott ørret på 61 cm tatt i en av de øverste hølene. Fisken bet i overgangen mellom det varme klare vannet og det kalde med litt farge. Under fighten var fisken mest i det klare vannet og dette gjorde at vi fikk se mye av fisken under fighten. Utrolige øyeblikk som vil bli husket livet ut.Vegard var den første som fikk ørret på Godbiten grønn og HNN oransje i og på Island. Fisken som bet på den grønne Godbiten tok på første kastet i det vi kaller kanalen, opprinnelig navn på Islandsk er Hofdaborg. En super idyllisk høl som vi tipper alle ørretfiskere drømmer om å fiske når de ser den. Godt jobbet Vegard, undertegnede er svært glad for at du har slik god tro på våre fluer.

 

Andre som fikk en svært god start første dag fulgte opp med en ny fantastisk tredje dag. 6 flotte fisker var fasit og de største fiskene gav enorme utfordringer og spektakulære fighter, akkurat slik ørret fiske kan være på sitt beste. 37, 40, 50, 58, 58 og 60 cm. En flott rekke fisker og vi gratulerer så mye. Den største fisken som Andre ikke fikk landet var helt inne ved håven flere ganger men slapp på tredje håvingsforsøk. Vi tar den til neste år.

 

Stian fikk en flott morgen ved å se mye flott fisk som beitet i overflaten og som viste ryggen jevnlig. Stian rigget tørrfluestangen og etter noen minutter satt den på. Stor fisk og små krok, 18, er en stor utfordring og fisken gikk seirende ut av disse duellene. Men det var svært moro så lenge det varte og vi prøver igjen så snart forholdene er der. Forøvrig fikk Stian flotte fisker på nymfe, spesial nymfe fra 2instincts med rubber leg, egentlig en Rio Grande flue, gratulerer Stian.

 

Kjell har benyttet sin Black Nobbler. Dette har gitt mange fisker, 9 fisk på dag 3. Kjell benytter Master fluestang med flyt synk 3 line. Med Kjell sin fisketeknikk, kaste tvert over og mende opp, la fluen synke, og så kurve den på tvers av strømmen samtidig som den stiger opp, er en god måte å fiske på i Litlaa, og mange andre ørret elver. Vi gratulerer Kjell med mange flotte fisker, den største på 64 cm og flere som også er over 60 cm.

 

På dag 4 var det igjen mye action i elva. Den ene etter den andre fisken ble landet og dagens 2 største fisker var på 63 cm. Begge tatt på nymfe i øvre deler av elven. Kjell fikk den ene av de to og måtte krysse elven mens han kjørte fisken for der var det bedre landingsmulighet i forhold til motsatt bredd. Dette krydrer det hele og viser at vi fiskere må være kreativ og samtidig planlegge sluttfasen av kjøringen for å ha best mulig odds ved landing av stor ørret, spesielt uten håv. Vi tror at Kjell har med seg håv på sin neste tur til Island 2016 Etter å ha fisket 4 dager, har vi nå landet 74 fisk. Det er fantastisk, enkelt og greit.

 

Den femte og siste fiskedagen åpnet med flott klart vær uten særlig vind. Dette gav ekstra utfordringer i de rolige hølene. Men med listig taktikk og litt lengre kast varte det ikke lenge før de første fiskene var landet. Under de litt lysere forholdene var streamer krok med sort kropp og hvit vinge en god flue denne dagen. Streameren ble fisket hurtig og det gav brutale hugg fra både brunørret, sjø-ørret og røye. Alle i gruppen fikk fisk og bedre avslutning på siste fiskedag kunne vi ikke få. Det hele ble avsluttet med en nydelig middag med lokal biff med tilbehør, aldeles nydelig. Stor takk til kokken som har laget alle måltid for oss denne uken, det har vært strålende. Vi har gledet oss til hvert måltid, stort smiletegn her.

 

Totalt antall fisk på denne 5 dagers turen ble 94 fisk. Den største fisken vi greide å få i håven var på 69 cm. De aller største ble mistet. De fluene som gav flest fisk var Godbiten Green med rubberleg, Black Nobbler og forskjellige nymfer med kulehode. Det ble benyttet flyteline, flyt med interm tip og flyt synk 3 tip. Mest benyttede fluestang var Master 690 og Master 796 fra 2instincts.

 

Vi var en glad og fornøyd gruppe som reiste hjem fra Island. Vi er litt rød på nesen og i kinnene og samtidig full av gode minner fra en fantastisk ørret tur. Vi lærte noen nye, for oss morsomme Islandske ord og uttrykk: Småborgarar = Hamburger. Brottfarir = Avgang. Snyrting = Toalett. Godbiti = Godbiten. Det siste er helt nytt og lokalt, enda.

 

Undertegnede takker alle for en flott tur og ser allerede frem til neste tur til Island på ørret fiske. Til dere som vurderer en tur sammen med oss i 2instincts til Island på fantastisk ørret fiske har vi en gladmelding. Vi utvider konseptet og kan dermed invitere flere til å være med kommende sesong. Følg med på våre internettsider for oppdatering og ledige stenger. Har du allerede bestemt deg eller ønsker ytterlig informasjon send oss en e- post snarest.

 

Dette er bare helt fantastisk å være med på, som fluefisker.

 

Hilsen

Helge Vetås

bottom of page